BİR ÇOCUĞUN KALBİNE DOKUNMAK İÇİN...
BİR ÇOCUĞUN KALBİNE DOKUNMAK İÇİN – İLETİŞİM MİŞ GİBİ OLMASIN LÜTFEN
“BALIKESİR-HAVRAN-HALİL İBRAHİM YILDIRIM FAZLICA İLKOKULU ANILARINA GENEL BAKIŞ”
“GÜZEL SANATLAR; İNSANIN, ELİNİN, KAFASININ VE KALBİNİN BİRLİKTE ÇALIŞTIĞI ŞEYLERDİR.” Edgar DEGAZ…
Şimdiki çocuklarımız Teknoloji çağını yaşarken yine önemli ölçüde Şehir ve köy çocuklarımızın farklı dünyalarında aile önemli rol oynarken, o çocukluk çağlarının sevecen masumiyetlerine ışık tutarak dokunmak, geleceğin Anne, Baba, Amca, Dayı, İş adamı olacak çocuklarımıza rol model olacak konularda zaman geçirmeye çalışmak. Doğa ve insan sevgisi ile paylaşımı öğretmek biz büyüklerin iletişim borcu, yaşam felsefesi olmalıdır. Bu masum duyguları henüz dünyamızın yetişkinler karamsarlığına (kaybettiğimiz dâhiler sınıfı oluşmadan) zaman tüneline itmeden, saldırgan, kıskanç, pısırık, yobaz kimlikler oluşmadan, sağlıklı sosyal insan ilişkilerine, içindeki çocuk dünyasına ışık tutarak cemiyetimize örnek gelecekleri olan yeni kuşak için zaman ayırmak biz belli bir yaş gurubunun, ben ve biz egosunun farklılığını, sanat ve paylaşım duyguların varlığı ile içlerindeki çocuğu ömür boyu yaşatmalarına ışık tutmalarını, öğretmenlerine yardımcı olacak konumda görev almak, biz büyüklerin iç dünyasına da huzur ve pozitif enerji getirir düşüncesindeyim. (Ben kanser tedavimi bu duygulara borçluyum). ÇİĞDEM ÇİMEN ile önceleri yazılarıyla tanıştım. (sonra saygın kimliği ile) Sinema Sanatçısı Mine Soley arkadaşımızla Balıkesir’in Fahri hemşerisi Havran’lı Şair HALİL SOYUER adına Kent Konseyi iletişimlerimizde, Fazlıca Mahallesi (Köyü) İlkokulu Kütüphane çalışmalarının içinde bulduk kendimizi ve İdealist md. Mustafa Selçuk ve yardımcısı Onur Uçak beraberliğinde Kütüphane açılışına, BALIKESİR-BAL SANAT Derneğimizin katılımı sağlandı. O gün dernek yönetimi olarak kitap bağışları ve öğrencilere Resim, Müzik, Folklor olarak anılarına sıcak duygular aşılandı. Bu köy gençliğinin sevgi yumağı ve ilgiye hasret oluşları dikkat çekince Havran İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Söbüoğlu uyarısıyla, Kaymakamlık onaylı Fotoğraf derslerinin yolculuğu başladı. İLK ADIM Temel Fotoğraf eğitimi kitapları (Serdar Akyar-Emel Sezer) ve Prof. Dr.Ö zer Kanburoğlu ile İbrahim ZAMAN hocalarımın KOMPOZİSYON bilgileri görsel ve söyleşi ile aktarılıp fırsat buldukça NİKON-D 90 ile çekimler gerçekleşmeye "OKUL VE KÖYDE YAŞAM” konusu yavaş yavaş şekillenmeye başladı Öğrencilerimizde BAKMAK+GÖRMEK+DÜŞÜNMEK ve UYGULAMA duyguları gelişti, derslerine de yararlı bir kişilik kazandılar bu kısacık zaman içerisinde… Nisan İbrahim Zaman hocamın ışık dersi ile coştular ve Müjgan Zaman kardeşimizin aramıza yıldırım hızıyla katılımı ile fotoğraf çekimleri zirveye ulaştı. (Çocuklarımızda bir abla sevgi seli gerçekleşti.) İkinci makine avantajı ile guruplara farklı çekim teknikleri ve değişik mekanların sonuçlarıyla güzel bir sergi konusu gerçekleşti, Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Sayın Mürsel SABANCI himayesinde sergileri Balıkesir Kent konseyi sergi salonunda açılacak ve o gün Sındırgı Kardeş okulu gençleri ile kaynaşılacak sonbahar günlere iyice yaklaştık. (Sergiye öğrenci ve Annelerinin katılımı ile Köy ve Şehir anılarının kaynaşması hoş olacak)
İLK KIVILCIM BALIKESİR BAL SANAT DERNEK YÖNETİM VE ÜYELERİNDEN GELDİ. O günün coşkusu bir başkaydı, ilk ziyaretçiler, öğrencilere Resim dünyasıyla sanatsal aşılamalar. Şemşiyeler üzerine resim çalışmaları, Folklor etkinlikleri, Sohbetler, ikramlar, kitap armağanları derken çocuk ruhuna dokunan doyumsuz anılar fotoğraf karelerine konuk oldu.
ANTANDROS YÖNETİM KURULU (Mitoloji, Arkeoloji ve Turizm) Dernek Başkanı Gülçin Çömert ve yönetim kurulu okul ziyaretinde yaptıkları kitap bağışları kadar öğrencilerimizle “Minik Arkeologlar” bilgisini de gündeme taşıdılar. Truva Savaşı, Antandros yerleşimi ve İtalya-Roma kuruluş öyküsü ile bulundukları topraklarımızın önemi anlatıldı. Müzecilik, Tarihi eserler ve Arkeolog görev ve farklılıkları özenle tanıtılırken bir video gösterisi de sunuldu. Yakın bir zamanda Altınoluk Antandros ören yerinin ziyareti ve Abdullah Soykan hocamın desteği ile İDA Madra Geopark konusuyla da tanıştırdılar,
İBRAHİM ZAMAN-FOTOĞRAF SANATÇISI-IŞIĞIN EFENDİSİ: Hayatında ilk kez aile dostu Haşmet Demirbil’in ısrarlarıyla minikleri ziyaret ederek “IŞIK“ konusu işleyip Fotoğrafta pratik bilgiler vererek önemli bazı kitaplarını okul kütüphanesine armağan ederken-İstanbul 21.yüzyıl Eğitim ve Kültür vakfı ile köprü oluşturdu. Ve yaşam boyu devamlılık sözleri verildi. Fotoğraf Belgesel ve tarihçidir Sessiz görsel okumadır. Fakat kesinlikle Kompozisyon ve ışık bilgisi olmazsa olmazlarındandır ve eğitimi vardır... Keşke Havran Fotoğraf günlerinde Duayen hocalarımızdan yeni neslin daha çok faydalanma imkanları yaratabilseydik (Eğitim ağırlıklı yönlendirememenin hüznü...)
YAZAR-RADYOCU AYŞEGÜL AKAY: Karınca misali kitabını Fotoğraf gurubuna armağan ederek, Söyleşide bulundu. Gördüğü sıcak kişilikler karşısında çok duygulandı. Sık sık okul ve köy ziyaretlerinin sözünü vererek, hazırlamaya başladığı ikinci Kitabında Fazlıca öğrenci gençliğine geniş yer ayırmayı kararlaştırdı.(Sosyal sorumluluk projesi, kültür sanat etkinlikleri ve radyo çalışmaları ile güncel ilgilendiği STK arkadaşlarıyla Fazlıca ilkokul çocuklarını hep gündemde tutuyor)
EFEM – BİLİM-KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ - SERDAR KÖSE: Edremit Körfezimizin, kardeşleriyle beraber ekipler kurarak efelerimizin folklorik oyunlarını yıllarca büyük bir özveriyle sergileyip, eğitimler vererek genç kuşağa çok önemli bir hizmet vermektedir. Kurduğu kültür merkezinde Latin dansları, Halk oyunları, resim, müzik ve modern teknolojinin Robotik Kodlama dünyasını bütünleştirerek kültür sanat konusunda genel merkez rolünü üstlenmiştir. Fazlıca Mahallesi (Köyü) İlkokuluna gelerek, Ege efelerinin kültür ve yaşam figürlerini, giysilerindeki ayrıntıları ve yöremizin sevilen Edremit’in gelini oyununu sergileyip, öğrencilerimize de öğretmesi o gün okulda bir bayram, festival şenliğine dönüşüm yapmıştır(Anılarda unutulmaz dakikalar hafızalara kazınmıştır.
ALMANYA’DAN GELEN SEVGİ SELİ-“EŞEKLE GELEN DOSTOYEVSKİ” Ersin BİLGE: Ağabeyleri,-İnci Kara-Ayfer ablaları, Facebook’tan okulun sosyal çalışmalarını takip ederken, miniklerin coşkularından duygulanıp, Almanya gençliğinin kültürel yapısı ve imkanları niçin bizim çocuklarımızda bulunması özlemiyle, bir ışık yakmayı, mutlu anılarındaki duygularında yer etmeyi ilke edinerek, öğrencilerimizin, Kitap ve okul kırtasiye ihtiyaçlarına bir nebze yararlılık sağlayarak ve bundan sonraki yaşamlarında da yararlı bir genç nesil yetişmelerinde katkılarının devamlılığının sözünü vererek yazında okul kapalı olsa dahi Fazlıca mahallesini (Köyünü) ziyaret edip öğrencilerle sohbet edip bir piknik günü yaşamayı kararlaştırdılar. (Hediyelerin çokluğu çocuklarımızı çok sevindirdi)
(Ersin Bilge 1960 lı yıllarda Türkiye’mizin Doğu yokluk yıllarındaki Okul yaşamındaki anılarını bu günkü genç kuşak yaşamaması için mücadeleyi yaşam felsefesi haline getiren örnek bir Türk vatandaşımız)
BALIKESİR’DE BİR SANAT SERGİSİ AÇILIŞI ZİYARETLERİ VE UNUTULMAZ ANILAR DA MUHTARLAR DAİRE BAŞKANI Sayın Elvan Bahar Göktepe’nin öğrencilere sevgi seli ve armağanları sonucu yaratılan sevgi yumağı gittikçe büyümeye çığ olmaya başlarken çocuklar İbrahim Dede, Haşmettin hocam duygularına Elvan Melek Ablamız diye anılar çoğaltmaya başladılar minik kalplerinde. Ressam Melda BEKKİ-Derinden gelen resim sergi açılış daveti ile ATATÜRK EVİ ziyaret mutlu anıların mimarı oldu. GÜRE TURİZM FESTİVALİ içinde bir örnek geliştirmiş oldu Melda ablaları...
BEGÜM MACAN –SERAMİK VE RESİM SANATÇISI-EĞİTMEN; ile dünyalarında EMPATİ duygusunu öğrendiler. Gurup çalışmayı, paylaşımı. masal dünyasını gerçek yaşama soyutlamayı, Bir tuvalde gurup eser çıkarmayı, sevgi ve sanat yolculuğu ile zirvelerin hiçte yüksek olmadığını günün birinde yüksek tahsil ve yüksek makamların sahipleri olabileceklerini çok çalışıp çok kitap okumaları gerekliliğini ve Empati kurmayı öğrendiler. (Geleceğin Öğretmen, Mühendis, Doktor, Vali veya Cumhurbaşkanları...)
VE ANNELERİYLE ORTAK BİR sÖYLEŞİ İÇİN BALIKESİR KENT KONSEYİNE BİR KEZ DAHA HAYRAN OLDULAR: Av. Esra Altıntaş Özışıkoğlu liderliğinde, Dr. Dilek Yıldırım, Av. Faruk Akdağ, Av. Selen Özer Bahçeci dörtlü ekip, Türk Medeni Kanunu. Ceza kanunlarını. Çocuk haklarını ve sağlık hakları ve önemini anneleriyle fikir paylaşımını öğrendiler ve Armağan edilen satranç takımlarıyla zeka ve sanat paylaşımlarını yaşam felsefesi haline getirmeyi öğrenerek ilke edindiler... Spor tesislerindeki yarışmalarda ekip çalışmasının ruhunu ve beraberliği daha anlamlı kıldılar. Sinema dünyasını tanıdılar. Müzeler ve UNESCO İDA Madra Geopark anlamlarıyla yoğruldular... TEMA eğitimleriyle tanışıp, Hayrettin Karaca’nın izinden gitmeyi benimseyerek bütün okul Tema üyesi olmanın onurunu yaşayıp okul girişinde doğa sevgisinin simgesini törenle astılar.
VE MUHTEŞEM BİR FİNAL BALIKESİR KENT KONSEYİ
Balıkesir Kent Konseyi Mürsel Sabancı ve yardımcısı Nursel Hanım hiçbir şeyi esirgemeyerek bir sanat şöleni hazırladılar. Okul bahçesinde Orkestramız, İkramlarımız, Ambulans ile sağlık çalışmalarımız, sanat reyonlarında, Balıkesir Pullusu, Kırkyama ile tanışmaları, Vitray desenleri, Aksesuar takılarımız, seramik sanatı. Balıkesir önemli bölgeleri boyama işlemi ile tanımak. Melda ablaları ve Balmek resim sergisi ve BACEM ile Sabun yapma, bitki yetiştirme teknikleri bir düğün havası mutluluğu ile fotoğraf karelerine konuk oldu... Darısı seneye diğer dağ köylerine ve Valilik kupası olarak Fotoğraf sanatı ile sosyal bütünleştirdiğimiz. bakmak ve görmek arasındaki farkı aşıladığımız gençlerimizin mutluluğuna vesile olmanın huzuru ile yeni projelerde buluşacak gönüllü dostların özlemiyle yaza hoş geldiniz.
HAŞMET DEMİRBİL