- Anasayfa
- Mehmet Çağ
DUYGULAR DÜŞÜNCELER VE DAVRANIŞLAR

Günlük yaşamımızı sürdürebilmemiz için kullandığımız doğuştan sahip olduğumuz duygu, düşünce ve davranışlar gibi bazı hayati yeteneklerimiz vardır.
Her insan başına gelen olaylar karşısında bazı duygular ve düşünceler yaşar sonuç olarak davranışa geçer. Olaylar karşısındaki DDD’mizi etkileyen en önemli şeyler ise sahip olduğumuz ailemiz ve içerisinde bulunduğumuz toplumun kültürel öğretilerdir. Buralarda ki etkileşimlerimiz sonucunda bazı öğrenilmişliklerimiz ortaya çıkmaya başlar. Bunlara kalıplaşmış yerleşik duygu ve düşünceler, kültürel inanışları örnek verebiliriz. Aslında başımıza gelen hiçbir şey salt iyi yada kötü değildir. Bizim kişiler ve toplum ile etkileşim sonucunda deneyimleyerek ve gözlemleyerek edindiğimiz öğretiler başımıza gelen şeyin iyi yada kötü olduğunu anlamlandırmamızı sağlar. Geçmişte ailesinde sağlıklı bir duygusal ve düşünsel gelişim yaşama imkanı bulmayan kişiler akılcı olmayan düşünceler ve sağlıklı olmayan olumsuz duygular geliştirirler ve dünyayı bu gözle algıladıkları için başlarına gelen olaylardan fazla acı duyabilir ve sağlıklı bir şekilde davranamazlar bunun neticesinde çeşitli ruhsal ve davranışsal problemler yaşayabilirler. Sağlıklı bir aile ortamında iyi bir şekilde duygusal ve düşünsel gelişim gösteren bireyler ise başlarına gelen olaylar karşısında her zaman akılcı düşünmeyi ve sağlıklı duygulanımı ve davranımı başarırlar. İsterseniz bu iki kişiyi aynı olayda inceleyelim. Örneğin olayımız‘‘Bir sınavdan başarısız not alımı’’ olsun. Olumsuz DDD’ye sahip birey bu durum karşısında büyük kaygı duyabilir, ardından ben zaten hiçbir şeyi başaramıyorum diye düşünebilir ve ders çalışma davranışını bırakabilir. Olumlu DDD’ye sahip birey ise sınav sonucunda bir hayal kırıklığı duygusu yaşayabilir ama bu sınavdan başarısız not almam benim başarısız olduğumu göstermez diye düşünüp daha çok çalışma davranışı gösterip daha yüksek notlar alabilir.
Bu durumda göstermektedir ki yaşamımızı yönlendiren tek unsur var o da biziz. Öyleyse ‘‘Yaşamı özgür bir seçim olarak kabul etmeli kendimizi de bu seçimde tek oy kabul ederek, yaşamamız tüm sorumluluğunu kendi elimize almalıyız’’. Kaliteli bir yaşama sahip olabilmek için ise sağlıklı DDD metodları geliştirmeye çalışmalıyız.
MEHMET ÇAĞ
PSİKOLOG