Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler
  • Akşam Gazetesi
  • Bir Gün Gazetesi
  • Bugün Gazetesi
  • Cumhuriyet Gazetesi
  • Dünya Gazetesi
  • Fanatik Gazetesi
  • Fotomaç Gazetesi
  • Güneş Gazetesi
  • Haber Türk Gazetesi
  • Hürriyet Gazetesi
  • Millî Gazete
  • Milliyet Gazetesi
  • Posta Gazetesi
  • Radikal Gazetesi
  • Sabah Gazetesi
  • Sözcü Gazetesi
  • Star Gazetesi
  • Takvim Gazetesi
  • Taraf Gazetesi
  • Türkiye Gazetesi
  • Vatan Gazetesi
  • Yeni Akit Gazetesi
  • Yeni Asta Gazetesi
  • Yeni Şafak Gazetesi
  • Zaman Gazetesi

CHP BALIKESİR MİLLETVEKİLİ SERKAN SARI 2024 YILI BÜTÇESİNDE KONUŞTU

Bu haber 488 kere okunmuş. 24.12.2023 Pazar 21:59

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı TBMM Genel Kurulu’nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu AKP iktidarını sert sözlerle eleştirdi. İktidarı 21 yıldır ekonomide istihdam yaratamadığını döviz kuru artışını engelleyemediğini, cari açığı azaltamadığını, yoksulun, işçinin, memurun, emeklinin, çiftçinin, gençlerin, kadınların, sorunlarını çözemediğini belirterek, “Elinize almışsınız TÜİK aparatını, enflasyona; masa başında şekil veriyorsunuz. Beceriksiz sihirbazın şapkasından, tavşan çıkmaz” dedi. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı TBMM Genel Kurulu’nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin hazine garantileri, dış borç limiti ve borçlanmaya ilişkin işlemleri düzenleyen 12inci maddesi üzerinde konuştu. Hazine’nin geliri ve bütçesinin kaynağının vatandaşların vergisi olduğunu vurgulayan CHP’li Serkan Sarı, “Yurtdışından aldığınız borçlara Hazine garantör oluyorsa, bu demektir ki borç, vatandaşlarımızın garantisindedir. Bu sebeple vatandaşa hesap vermek zorundasınız. Öyle kafanıza göre borçlandıramazsınız!” dedi. Yap-İşlet-Devret modelinin 21 yılda AKP iktidarı eliyle “Yap – İşlet – Halka Yüket” modeline dönüştürüldüğünü savunan Sarı, “Hazine garantisinden yani vatandaşa hesap vermeniz gereken paradan faydalandırıyorsunuz. 'Milletin cebinden tek kuruş çıkmıyor' diye milletimizin gözünün içine baka baka yalan söylüyorsunuz. Geçiş garantisi verilen köprü ve otoyolları inşa eden şirketlere bu yıl ki bütçeden; 162,4 milyar lira ödenecek, önümüzdeki 3 yılda ise tam 673 milyar lira ödenecek. Tabi dolar kuru sabit kalırsa!” diye konuştu.

“HASTALAR; DOKTORA, İLACA, TEDAVİYE MUHTAÇ!”

Hazine garantili şehir hastaneleri için 2017-2023 döneminde 102 milyar 206 milyon ödendiğine dikkat çeken CHP’li Sarı, “Sağlıkta dönüşüm, diyerek başlattığınız sağlıkta çöküşün en ucube uygulaması olan; şehir hastaneleri için 102 milyar 206 milyon lira ödediniz. Ödediniz de ne oldu? Hastalarımızı; doktora, ilaca, tedaviye muhtaç ettiğiniz! Sayenizde; hastalar Sistemde randevu, hastanede doktor, eczanede ilaç bulmayı mucize görür oldu” ifadelerinde bulundu.

“MİLLETİN PARASINA GÖZ DİKTİNİZ”

“Döviz kurundaki her artış, bütçeye yük üstüne yük bindiriyor” diyen CHP Milletvekili Serkan Sarı şöyle devam etti: “Bütçedeki açığı kapatmak için milletin cebine göz diktiniz. Milletin parasına, evet, milletin parasına göz diktiniz! ‘siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz’ dedikten sonra Türkiye’nin borcu nereye gelmiş bir bakalım isterseniz. İşte tablo arkadaşlar! Bu tablo pembe bir tablo mu sizce? Kara, kap kara bir tablo! 2017’de 877 milyar lira olan toplam borç bugün 6 trilyon 277 milyar liraya dayanmış durumda! Bunun 4 trilyon lirayı aşkın tutarı da döviz borcu! ve her gün artmaktadır. Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi; Neredeeeeen nereyeeeee? Peki bu tablo arkadaşlar. Sizce pembe bir tablo mu? Bu tablo, dış borç tablosu 2002’de 132 milyar dolardan olan dış borcu bugün 476 milyar dolara getirmişsiniz. Dış borcu, neredeyse 4 kat artırmışsınız. Siz iktidar olmadan önce her vatandaşa düşen borç 2 bin dolardı, şimdi yaklaşık 6 bin dolar. Her vatandaşın sırtındaki borcu 3 kat artırdınız. 2023 hedefiniz neydi sizin arkadaşlar? Hatırlıyor musunuz? ‘Kişi başına düşen milli gelir 25 bin dolar olacak’ demiştiniz. Bugün onu da ancak 12 bin dolar yapabildiniz. Bırakın kaşıkla vermeyi, kepçe ile aldınız.”

“SARAY, 1 GÜNDE 3 BİN ASGARİ ÜCRETLİNİN AYLIĞINI HARCIYOR”

CHP’li Serkan Sarı, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin denetlenmesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında şu değerlendirmede bulundu: “Bu bütçe, Sarayın bütçesidir. Günlük harcaması 34 milyonu bulan Saray, 3 bin asgari ücretlinin bir aylığını 1 günde harcıyor. Denetimini yapmaya yüreğinizin yetmediği Saray bütçesiyle kimin cebi doldu arkadaşlar? Saray şürekasının, yandaşın! Kim açlık ve sefalet yaşadı? Emekli, işçi, memur, çiftçi, esnaf, yani Millet! Yani 21 yıldır olamadığı gibi, bu bütçe de milletin bütçesi olmadı.

“ÇANAĞA NE DOĞRARSAN, KAŞIĞINDA DA O ÇIKAR”

“Bugüne kadar bu kafayla; Ekonomide istihdam yaratamadınız. Döviz kuru artışını engelleyemediniz. Hakkaniyetli bir gelir dağılımı yapamadınız. Cari açığı azaltamadınız. Böyle giderse yine azaltamayacaksınız. Yoksulun, işçinin, memurun, emeklinin, çiftçinin, gençlerin, kadınların, sorunlarını çözemediniz, görünen o ki yine çözemeyeceksiniz. Elinize almışsınız TÜİK aparatını, enflasyona; masa başında şekil veriyorsunuz. Beceriksiz Sihirbazın Şapkasından, Tavşan Çıkmaz”

“EKONOMİDEKİ ÇÖKÜŞÜN NEDENİ TEK ADAM”

Türkiye ekonomisinin çöküşünün iki temel nedeni olduğunu belirten CHP Milletvekili Serkan Sarı “Birincisi AKP’nin ta kendisi, ikincisi de tek adam sistemi” diyerek şunları söyledi: “Merkez Bankası verilerine göre iktidara geldiğinizde dolar 1,61 liraydı. Şimdi 29 Lira oldu. Geldiğinizden beri dolar 18 kat artmış! Özellikle vurgulamak isterim; Başkanlık seçimi öncesi 4,76 lira olan dolar bugün 29 lirayı bularak tam 6 kat artmış! ‘Dolarla mı maaş alıyorsunuz’ diyen Damat Bakan nerelerde, soruyorum size? Milleti kandırıp, birikimlerini sattırdınız. Vatandaşa kaybettirip, yandaşı zengin ettiniz. Bakın bu kara tabloda da yüz karası bir birinciliğiniz var! Ama bakıyorum yüzünüz hiç kararmıyor.

“SATIN ALMA PARİTESİ VE KİRADA YÜZ KARASI TABLOLAR”

“OECD ülkeleri arasında Satın Alma Gücü Paritesi sıralamasına baktığımızda Cumhuriyet tarihinin en kötü manzarası karşınıza çıkmaktadır. Paritedeki değişim 1,07’den, 4,72 yükselmiş. Son 10 yılda Türkiye’nin paritedeki değer kaybı %341 olmuştur. Sıralamada Türkiye’den sonra; Macaristan %31, Şili % 26, Kolombiya %14, Estonya % 11,5 gibi ülkeler gelmektedir. Yeri gelmişken yüz karası başka bir birinciliğinizi de yüzünüze söylemek isterim; AKP iktidara geldiğinden bu yana kiralar 17 kat artmış. 2015’ten bugüne kadar OECD ülkeleri arasında %419 artışla, dünya birincisi oldunuz. En yakın ülke Macaristan’dan bile 5 kattan fazla.

“ÇALIŞANLARIN SOFRASINDA SÜTÜ, PEYNİRİ, ETİ ÇALDINIZ”

“Buna karşın asgari ücret son artıştan sonra 5 ayda 1800 lira eridi. Türkiye Avrupa’da asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler arasında bulunuyor. İktidarınızın asgari ücret yalanlarına karnımız tok! Çünkü, çalışanların sofrasından; sütü, peyniri, yumurtayı, zeytini, şekeri, kıymayı, pirinci ve yoğurdu çaldınız! Bizi kıskanan şu ülkelere bir bakalım isterseniz: Alman Hans: Brüt 1987 avro asgari ücret alıyor. Az önce saydığım ürünlere 52 avro harcıyor. Ücretinin sadece %3’nü veriyor. Peki Yunan Yorgo? 832 avro ücret alıyor. Bu ürünlere 31 avro harcıyor. Ücretinin %4’ünü veriyor. Çalışanların her ikisinden birinin asgari ücretli olduğu ülkemizde, bizim Mehmetimiz, Hasanımız, Ayşemiz aldığı ücretin %10 ile ancak bu sepeti alabiliyor. Ne acıdır ki; her 10 çalışandan 3’nün asgari ücret altında kazancı varken, alım gücümüz bu kadar azalmışken; siz hala asgari ücretliyi ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz’ yalanları savuruyorsunuz. Milletimizi bir ekmeğe muhtaç ettiniz, vicdanlarınız hiç mi sızlamıyor? Emekli, dul ve yetimlerimiz, sizden çektiği eziyeti kimseden çekmedi! Siz iktidara gelmeden önce emekli maaşları 2 hatta 3 asgari ücrete denk geliyordu. Şimdi asgari ücret seviyesinde, hatta altında kaldı. Bu bütçede, emekli ve çalışanlarımızı unuttunuz. Yani, iktidar olup da muktedir olamayan sayın iktidar mensupları; Yoksulluğun üstüne kurduğunuz iktidarınız devam etsin istiyorsunuz. Yoksulluğu yok etmek değil, bilakis yoksulluğu körükleyip yaşatmak istiyorsunuz. Kurmuş olduğunuz bu bozuk düzenin borcunu ve faizini kapatmak için halkımızın kaynağını kullanıyorsunuz. Milletimize gelince kaynak bulamıyorsunuz. Halkımızı açlığa, yoksulluğa, sefalete mahkum ediyorsunuz. ‘AKP emek düşmanı’ dediğimizde, hop oturup hop kalkıyorsunuz.” CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı 2024 yılı bütçesini milletin bütçesi olmadığını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: Bu bütçenin de AKP iktidarındaki diğer bütçeler gibi milletin bütçesi olmadığını vurgulamak isterim. Çalışanımıza hak ettiği emeğinin ve alın terinin karşılığını vermiyorsanız; emekli, dul ve yetim, şehit yakınları ve gazilerimize hak ettiklerini vermiyorsanız; çiftçimiz bütçeden kanuni hakkını dahi alamıyorsa; esnafımız, sattığı malın yerine yenisini koyamıyorsa, sanayicimiz, KOBİ’lerimiz Dünya ile rekabet edecek enstrümanlardan yoksunsa; Bu bütçe, milletin bütçesi değildir. Bu bütçe sarayın ve eşrafının bütçesidir. Milletimizin huzurunda sizlere bir çağrıda bulunuyorum: Milletimizi açlığa yoksulluğa mahkum etmeyin! Tarih sizi milletimize yaptığınız zulümle anacak. Milletimiz sizden yandaşa değil vatandaşa bütçe istiyor!

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

6 + 1 = ?