- Anasayfa
- Fatma Zehra Köseley
Anıtkabir Bayrak direğinin öyküsü

Nazmi Cemal isimli Türk vatandaşı, New York'ta Amerikan sancak direkleri üreten bir fabrikanın sahibidir.
Nazmi Cemal, Atatürk için bir Anıtkabir inşa edildiğini duyunca oraya öyle bir bayrak direği yapmak ister ki, dünyada eşi ve benzeri olmasın.
Bu fikrini gerçekleştirmek üzere 1945 yılında New York Büyükelçimiz Münir Ertegün ile görüşerek bağış için izin ister. İsteği olumlu karşılanan Nazmi Cemal, zamanın Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Şükrü Saraçoğlu'na 21.06.1945 tarihli bir mektup yazar. Mektubun özeti şöyledir:
"Aslen Makedonya'da Türk Sancağı altında doğmuş ve hakiki bir Türk terbiyesiyle büyümüş, bütün varlığımla Türklüğümle iftihar eden bir vatandaşım.
New York'ta Amerikan sancak direkleri ve malzemesi imal eden kumpanyanın sahibi ve umum direktörüyüm. Zaman ve mekan Türklüğüme ve yurduma karşı sarsılmaz sevgi rabıtalarına halel getirmemiştir.
Atatürk'e karşı pek derin bir sevgi ve saygıyla bağlı bulunduğumdan, yapılmasına başlanan Atamızın mübarek kabrine reks edilmesi için üstad ve mahir mühendislerim tarafından imalathanemde hususi bir suretle yaptırdığım sancak direğini, hiçbir maksat beslemeksizin bir hizmet iştirakiyle ve bir hediye olmak üzere, bütün masrafı ve sigortası tarafımdan verilmek şartıyla anavatana göndermek azmindeyim." Nazmi CEMAL.
ANKARA / ANITKABİR / ANITTEPE .
Dünyanın o tarihteki en uzun bayrak direği 100 fittir. Nazmi Cemal 110 fit uzunluğunda bir bayrak direği yaptırır.
Tek parça olarak yapılan bayrak direğinin ağırlığı, 5 tonu bulmaktadır.
Nazmi Cemal kısa sürede istediği bayrak direğini hazırlatır.
Direğin Türkiye'ye gönderilmesi için gerekli girişimlerde bulunur. Fakat pek çok sorunla karşılaşır. Amerikalılar, bu direği Amerikan Ulusu adına Türkiye'ye göndermek isterler. Fakat Nazmi Cemal bu isteği kabul etmez.
Büyükelçi Münir Ertegün 1946'da Amerika’da vefat edince naaşla birlikte, devasa bronz bayrak direği New York Limanı’nda düzenlenen görkemli bir törenle MissouriZırhlısı’na yüklenerek Türkiye’ye gönderilir. Bayrak direğinin gönderilmesi dönemin Amerikan basınında da geniş yer bulur.
Nazmi Cemal, Anıtkabir'e dünyanın en uzun direğini göndermekle kalmaz, 6 metre x 3,6 metre boyutunda bir de Türk bayrağı yollar. Bayrak direğinin ucundaki ay yıldız, 22 ayar altın yaprakla kaplanmıştır.
Nazmi Cemal bunlarla da yetinmez. Anıtkabir’de kullanılan mermerleri biçen makineleri de Almanya'dan getirtir ve 20 yıl boyunca bayrak direğinin bakımını da üstlenir..
NAZMİ CEMAL kimdir ?
Anıtkabir'deki 5 tonluk bayrak direğini aslen Makedonya’nın Üsküp kentinde doğan, 8 yaşında İzmir’e, 14'ünde ABD’ye yerleşen Nazmi Cemal adlı bir Türk tarafından yaptırılmıştı. 30 yıl sonra William Johnson ismini alan Nazmi Cemal, daha sonra ABD’nin en büyük bayrak direği şirketi olan PlacPoleCompany'i kurmuştu. Atatürk için anıtkabir inşa edildiğini duyunca dünyada eşi benzeri olmayan bir bayrak direği yapmak istedi. 1945’de önce New York büyükelçisi Münir Ertegün ile görüştü sonra Başbakan Şükrü Saraçoğlu’na bir mektup yazarak direğin tüm masraflarının kendisince karşılanacağını söyler. İsteği kabul edildiğinde fabrikalarındaki tüm üretimi durdurup sadece bu iş için çalışır. O tarihte 100 feet olan en uzun bayrak direğine 10 feet ekleyerek 33.53 metre uzunluğunda tek parça ve 5 ton ağırlığında bir bayrak direği yapar. Büyükelçi Münir Ertegün 1946’da Amerika’da vefat edince naaşla birlikte, devasa bronz bayrak direği New York Limanı’nda düzenlenen bir törenle Missouri Zırhlısına yüklenerek Türkiye’ye gönderir.
Gönderdiği bayrak direğinin ucundaki ay yıldızı 22 ayar altın yaprakla kaplayan Nazmi Cemal, ayrıca 6x3.6 metre boyutunda bir de Türk bayrağı yolladı. Cemal, 20 yıl boyunca bayrak direğinin bakımını da yapar.
4 metresi kaidenin altında gömülü bulunan direğin 29,5 metresi görülebiliyor.
(ANITKABİR ÜZERİNE NOTLAR - İnternetten Alıntıdır)
Kaynaklar:
-Mehmet Ali Eren / "Bir Eğitimcinin Düşünce ve Anıları"
-"906 Rakımlı Tepe" Belgeseli,
-Radyo TV ve Foto Film Şube Müdürlüğü ve çeşitli basın kuruluşları.
FATMA ZEHRA KÖSELEY