Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler
  • Akşam Gazetesi
  • Bir Gün Gazetesi
  • Bugün Gazetesi
  • Cumhuriyet Gazetesi
  • Dünya Gazetesi
  • Fanatik Gazetesi
  • Fotomaç Gazetesi
  • Güneş Gazetesi
  • Haber Türk Gazetesi
  • Hürriyet Gazetesi
  • Millî Gazete
  • Milliyet Gazetesi
  • Posta Gazetesi
  • Radikal Gazetesi
  • Sabah Gazetesi
  • Sözcü Gazetesi
  • Star Gazetesi
  • Takvim Gazetesi
  • Taraf Gazetesi
  • Türkiye Gazetesi
  • Vatan Gazetesi
  • Yeni Akit Gazetesi
  • Yeni Asta Gazetesi
  • Yeni Şafak Gazetesi
  • Zaman Gazetesi

EDREMİT’E RESİM SANATININ GÜNEŞİ DOĞUYOR…

Bu haber 585 kere okunmuş. 19/05/2023

EDREMİT’E RESİM SANATININ GÜNEŞİ DOĞUYOR…

“Prof. Dr.Abdi Yaşar SERİN”

“GÖRSEL SANATLAR DALINDA RESİM SANATI VE FOTOĞRAF SANATI İKİZ KARDEŞ GİBİDİRLER. BAŞTA COŞKULARLA BERABER KESİNLİKLE BİR EĞİTİM,KÜLTÜR,DÜŞÜNCELER,IŞIK,RENK, DOKU, ÇİZGİLER,BAKMAKLA GÖRMEK ARASINDAKİ FARKI HİSSEDEREK,DÜZLEM MALZEMELER ÜZERİNE FIRÇA VE RENKLER ARACILIĞIYLA HAYELLERİN GERÇEĞE DÖNÜŞÜMÜN BELGELENMESİ RESİM,TEKNOLOJİ YARDIMI BİR MAKİNE İLE ANLARIN BELGELENMESİ FOTOĞRAF GERÇEKLEŞİR…”

Resim sanatı her güzel sanatlarda olduğu gibi halk arasında Alaylı ve mektepli diye sorulara maruz kalırken Eğitmen ve eğitilen kişiler olarakülkemizde çok seviler Resim dünyası ne yazık ki birçoğumuzda yaşam mücadelesinin son aşaması Emeklilik günlerimizde yaşam felsefesi haline gelmektedir...

Çevremizde tavsiye edilen bir ustanın Atölyesinde eğitim ve renklerle buluşmaya başlarız. Nedense ilk olarak da Picasso, Leonardo da Vinci,Ramrant,Van Gogh,Salvador Dali,Michelangelo gibi isimler ezberlenir ve bu eserlerin rop diksiyon çalışmaları başlar. Yerli Ressamlar dersek birkaç isim arasında İbrahim Balaban,Abidin Dino,Fikret Mualla,Osman Hamdi,Bedri Rahmi Eyüpoğlu isimleri hatırlanmaya çalışılır…

Biraz ustalaştığımızı hissedince çektiğimiz fotoğrafları tual üzerine aktarmaya başlarız ve genelde fazla yorum yüklemeden veya birkaç değişik fotoğraftan özel bir konu yaratmadan,yorum katmadan o kadar çok sergiler açılıyor çoğu kez ben bu eseri daha öncede çok gördüm hissine kapılıyoruz.

Karamsar olmadan bölgemizde değerli,Resim öğretmenliği yapmış önemli hocalarıma haksızlık etmek istemem yıllarca çok emek verip örnek sergiler açtılar ve özellikle Asil ÖZĞÜR hocamın Denizaltı yaşamını eserlerini ve eğitim coşkusunu hiç unutamam. Bildiğim kadarıyla bölgemize ilk kez Resim dünyasından Profesör bir hocamız Edremit’ten ev alarak mavinin yeşile yaslandığı Kazdağlarımız ve Edremit Körfezinde yararlı dostluklarla kısa zamanda sanat dünyamızın unutulmaz bir ismi ve dostu olacak.(Benim yaşantıma Valilik Eski Kültür Müdürü Av. Alpaslan Ayral dostluğu ile Ozan Aşık Veysel sempatimizle renklendirmiş oldu.)

Yaşar hocamla sohbetlerimde Atatürk sevgisi ön planla olmakla beraber, koyu bir aşık Veysel hayranı, Mimar Sinan estetiğini yaşam felsefesi benimsemiş,Anadolu’nun yüzyıllık tarihini inceleyerek,Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan.Dadaloğlu,Yunus Emre’nin yürek temizliğini,  Cumhuriyet değerlerini,kültürünü kendine özgü farklı çizgilerle ve Ebru sanatı yorumlarıyla tuallerinde aktarmayı ve tüm dünyada sergileriyle anlatmayı mütevazi bir konumda gerçekleştirmiş, 2023 Unesco Aşık Veysel yılı etkinliklerinde Aşık Veysel’i,1956 yılında tanıdığı andan itibaren günümüze yaşamını anlatmak. Sempozyum ve seminerleri(Taş plaklardaki ses koleksiyonu,Aile fertleri ile dostluklar) Ebru çalışmalarındaki Aşık Veysel’in sözleri,Yağlıboya 50 adet resim sergileri.Sivas’ta yaptığı anıtlar ve rölyef projeleri,Kitap kapaklarındaki Aşık Veysel resimleri, Fazıl Say ile Aşık Veysel’in mezarı başında organize ettiği eksiksiz Piyano konseri şair eşi ve kızı ile görev almaları unutulmaz anıları... Bu konudaki çalışmalarının Kültür Bakanlığı ve Mesam tarafından ödüllendirilmesi,yurt dışı planlanmış Aşık Veysel sergilerinin seyahat hazırlıkları ile dolu bir yaşam…

Şimdilerde Edremit ve İstanbul arasındaki yaşamında Edremit ADD ile bütünleşmeyi sergileriyle yararlı olmayı ve her şeyden önce Kazdağı Tabiat güzelliklerinden faydalanarak sakin bir yaşamı planlamakla meşgul ve bu yaz tüm Türkmen köylerini gezerek bu kültür hakkında yeni bir sergi hazırlama incelemesinde bir dost sanat gurubu kurarak gerçekleştirecek...

Prof.Dr.Abidin Yaşar SERİN’i biraz tanıtmak isterim… Yaşıtım olarak 1948 SİVAS doğumlu.

Anadolu’nun çeşitli yerlerinde İlkokul öğretmenliği yaptı.1977 İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Öğretmenliği mezunu…Eserleri ve çizimleri geçmişten gelen çocukluk anılarını soyut olarak işlerken belgesellik özelliğini taşımaktadır. Şiir dünyasının içinde olarak,Işık,Gölge,Renkleri şiir tadında bütünleştirmekte ve bu nedenle eserleri incelerken kendimizi coşkulu bir şölen içinde hissetmekteyiz.

Eserleri,Fransa,Romanya,Yunanistan, Hollanda, Kıbrıs ve Türkiye’mizde çeşitli sergilerle ve yapıtlarıyla geniş bir kitleye hitap etmiş, önemli unutulmaz koleksiyonlar gerçekleştirilmiştir. Bazı sanat dünyası yorumcularında “Bedri Rahmi Eyüpoğlu”bakış açısını Şiir dünyasının ahengi ve soyut bakış ile farklı bir konumda sanatseverlerin izlenimine sunmuştur diye yazıları vardır. 1986 yılında Cumhuriyet Üniversitesinde Okutman olarak göreve başladı. 1987 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim bölümünde Lisans yaptı.1986-2014 yılları Resim Bölümü Ana Bilim Başkanlığı görevini yönlendirdi. 1990 yılında Konya’da Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktorasını yapıp “SANATTA YETERLİLİK” diplomasını aldı. 2018 tarihinde GİRESUN Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesine Prof. Ünvanı ile atandı. Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari bölüm başkanlığı yaptı ve emekli oldu. Sivas yazarlar ve şairler derneği SİYAD kurucu başkanıdır. Eşi Sabiha Serin Şair ve yazardır. Cumhuriyet Üniversitesi kampüs alanı içinde bulunan Aşık Veysel anıtı ve Tokat Niksar ilçesinde Şehitler anıtının Rölyef ve Mekan tasarımını yapmış,bir çok kitap kapağında özel tasarım eserleri var. Yıllara yayılmış Yurt içi 20 kişisel,Yurt içi 22 karma sergisi,Yurt dışı 8 kişisel ve Yurt dışı 4 karma sergisi vardır.(Kişisel sergilerinden Yunanistan. Romanya, Makedonya, Sırbistan da çok ilgi görmüş anıları var)

HAŞMET DEMİRBİL

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

2 + 5 = ?